BCD Travel: ‘Luchtvaart zal sterker dan ooit terugkeren, met nadruk op duurzaamheid’

Na drie turbulente jaren vanwege de pandemie bevindt de luchtvaart zich in een groeifase. Naar verwachting zal de luchtvaart sterker dan ooit terugkeren met de nadruk op duurzaamheid.

Dat meldt BCD Travel in het rapport ‘Air Travel – A Sustainable Future’. Het is het eerste rapport van een tweedelige serie van de wereldwijde zakenreisorganisatie over de toekomst van de luchtvaart.

Een belangrijke factor voor de toekomst van de luchtvaart is duurzaamheid, zowel milieutechnisch als financieel. Uit een eerder BCD-onderzoek onder reisinkopers wereldwijd blijkt dat bijna twee derde van de travelmanagers duurzaam reizen als zeer of zeer belangrijk beschouwt.
Zakenreizigers delen dezelfde mening. Consumenten, overheden en regelgevende instanties dringen aan op duurzamere vliegreizen, en luchtvaartmaatschappijen reageren daarop met plannen om tegen 2050 netto nul CO2-uitstoot te bereiken.

De uitdagingen van Sustainable Aviation Fuel (SAF)
Veel luchtvaartmaatschappijen investeren in SAF (duurzame vliegtuigbrandstof), de meest praktische onmiddellijke oplossing om de CO2-voetafdruk van de luchtvaart te verkleinen. SAF verwijst naar hernieuwbare of van afval gemaakte brandstoffen die aan bepaalde duurzaamheidscriteria voldoen.
Hoewel vliegtuigen momenteel mogen vliegen met een brandstofmix van maximaal 50% SAF, is de volledige invoering van SAF nog ver weg. SAF vertegenwoordigde minder dan 0,1% van het totale brandstofverbruik in de luchtvaart in 2020, maar luchtvaartmaatschappijen streven naar meer SAF-gebruik in de toekomst.

BCD was de eerste zakenreisorganisatie die een SAF-overeenkomst ondertekende met Delta Air Lines om de uitstoot van reizen van BCD-medewerkers te verminderen. Een klein maar groeiend aantal bedrijven maakt gebruik van SAF en ook klanten van BCD kijken naar de mogelijkheden van SAF voor hun zakenreisprogramma’s.

SAF biedt enigszins directe verlichting en stelt de luchtvaart in staat haar milieu-impact te verminderen. Maar door de beperkte beschikbaarheid en de kosten van SAF zijn luchtvaartmaatschappijen op zoek naar andere alternatieven, zoals hybride-elektrische, volledig elektrische en waterstofvliegtuigen. Hoewel het nog enkele jaren duurt, kunnen deze alternatieven de uitstoot verminderen en wellicht zelfs vluchten zonder uitstoot opleveren.

Ontwikkeling van treinreizen
De trein speelt ook een rol bij duurzaam reizen en wordt steeds meer beschouwd als een optie voor kortere reizen. Sommige grote landen beschikken al over elektrische hogesnelheidstreinen, die een groenere en soms snellere manier bieden om tussen steden te reizen dan het vliegtuig. Een combinatie van vliegtuig en trein is een andere manier om de CO2-voetafdruk van reizen te verkleinen. Het Air + Rail programma van Delta in Europa biedt aansluitende treinverbindingen tussen stations en luchthavens.

‘Duurzame zakenreizen gaan hand in hand met duurzame luchtvaart. De aanpak van de CO2-uitstoot die de luchtvaart genereert, zeker gezien de verwachte groei van de sector, blijft echter een van de grootste uitdagingen in het streven naar netto nul,’ aldus Olivia Ruggles-Brise, vice president, Sustainability bij BCD. ‘Ondertussen kan elke zakenreiziger echter een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst van de luchtvaart. We kunnen allemaal kritisch kijken naar de noodzaak van elke vlucht en zoeken naar duurzame opties, zoals vliegen met moderne vliegtuigen, directe routes kiezen of reizen in economyclass. De toekomst van de luchtvaart ligt in doelgericht reizen, dat de waarde maximaliseert en de impact minimaliseert.’ (Foto Shutterstock).

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populair

1

Business Traveller in de prijzen bij BJTA's

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

Regent Seven Seas Cruises neemt nieuw schip in ontvangst

Met Helly Hansen de piste op

Nederlandse touch bij zeer exclusief horloge

Iconische B&W Zeppelin nu in versie McLaren

Saudia vernieuwt livery en digitale klantervaring