A-Pier Schiphol opent pas in voorjaar 2027

Schiphol Airport heeft in een recente update laten weten dat de nieuwe, 55.000 m² grote A-Pier in april 2027 zal openen. De bouwplannen voor de pier werden al meer dan tien jaar geleden aangekondigd, maar door een reeks vertragingen zoals een switch in aannemer (het project wordt nu geleid door het Nederlandse bedrijf BAM) laat de voltooiing langer op zich wachten. 

‘We zijn blij dat we nu met vertrouwen vooruit kunnen kijken naar een nieuwe opleverdatum. Het is duidelijk dat hoofdpijnproject A-pier verre van vlekkeloos is verlopen onder de vorige aannemer. Vertraging, kwaliteitsproblemen en een juridisch conflict, dat droeg allemaal niet bij aan de voortgang’, aldus Sybren Hahn (executive director Schiphol Infrastructure). De huidige geschatte totaalkosten van Pier A zijn ingemiddels gestegen tot bijna 1,4 miljard, bijna een miljard hoger dan het oorspronkelijk vrijgemaakte budget.

De nieuwe pier zal drie verdiepingen en acht gates voor narrowbody- en widebody-vliegtuigen bieden, evenals beveiligingsfilters, grenscontrolefaciliteiten en retail- en F&B-voorzieningen. Voor Schiphol is Pier A een ‘belangrijke pijler in kwaliteit en comfort’, en hard nodig om te kunnen voldoen aan de huidige en toekomstige piekmomenten. Tevens moet de nieuwe pier de duurzaamste van de luchthaven worden.

‘Op dit moment zijn wij in gesprek met de luchtvaartmaatschappijen over de nieuwe tarieven en de investeringen voor de komende jaren, waaronder ook de A-Pier. Hierover bestaan begrijpelijkerwijs vragen bij de luchtvaartmaatschappijen en we zullen in die gesprekken daarom meer inzicht geven in het project en ook uitleggen hoe Schiphol met de kosten ervan wil omgaan. Het is goed om te benadrukken dat de invloed van individuele projecten op de tarieven echter maar zeer beperkt is’, licht Robert Carsouw (cfo) in Schiphols update toe.

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populair

1

GBTA: Uitgaven voor zakenreizen bereiken record in 2024, meer dan $2 biljoen in 2028

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

Riu Plaza Chicago opent haar deuren op toplocatie

Volop nieuwe Michelin sterren in Dubai

NIO presenteert nieuwe EL8

Uit het magazine: 'Het ultieme eilandgevoel op Ibiza'

NIO House Amsterdam officieel geopend